Vrijwel elk jaar geniet ik van de Marathon van Rotterdam. Tegenwoordig wel als toeschouwer in plaats van deelnemer. In het verleden heb ik zo’n 12 marathons gelopen, maar sinds 6 jaar niet meer. Waarom? Ik houd van uitdagingen en heb mezelf daarom omgetraind van marathonloper naar sprinter. Ik doe nu mee aan wedstrijden op de atletiekbaan waarbij de warming-up 100x langer duurt dan de echte wedstrijd. 


In onze opleiding tot Functional Personal Trainer besteden wij ook veel aandacht aan lopen en rennen. Beiden zijn immers een van de meest basale bewegingspatronen van de mens. Ook heb ik de nodige ervaring in het begeleiden van lopers. Ik hanteer een tikkie ‘eigenwijze‘ visie. Zoals voormalig topbokser Fast Eddy Smulders zei: ‘Eigenwijs is ook wijs’. Wij zijn totaal niet van het zogenoemde kilometer vreten. In onze schema’s is kwaliteit bindend, niet kwantiteit. Wanneer je begrijpt hoe de energieleverende systemen werken, zul je het ongetwijfeld met ons eens zijn.


Nuttige trainingstips en looptips voor de marathon

Mensen hebben verschillende soorten spiervezels met een bijpassend energiesysteem. Eenzijdig trainen in hetzelfde systeem maakt je uiteindelijk trager en minder gezond. Hierbij deel ik een aantal waardevolle loop- en trainingstips mocht je van plan zijn een marathon te gaan lopen:

  • Het startpunt is dat je probleemloos 1 uur kunt lopen op een ontspannen tempo. Kun je dat? Dan ben je klaar voor de volgende stap!
  • Volbreng 1 duurloop per tien dagen. Verhoog deze vervolgens met 10 minuten per keer.
  • Je langste duurloop is 2,5 weken vóór de marathon en deze duurt maximaal 2,5 uur.
  • Zorg dat je een complete atleet bent: doe naast de looptraining ook intervaltrainingen met bijvoorbeeld kettlebells, battle ropes en power sleds.
  • Zorg voor een goede hartslagmeter en neem een Conconi test af. Zo kun je leren lopen op hartfrequenties die precies bij jouw toestand passen.
  • Zorg ervoor dat je voldoende lactische intervaltrainingen gaat doen. Dit zijn korte, hoog intensieve intervaltrainingen. Denk aan Tabata loopvormen of High Intensity Interval Trainingen (HIIT). Wanneer je naast duurtraining ook dergelijke intervaltrainingen doet, krijg je een beter ontwikkeld en sneller duurloop energiesysteem.
  • Train pas weer wanneer je volledig hersteld bent van je laatste training.
  • Geniet van het totale proces. Word geen kilometerslaaf maar ontwikkel jezelf met veel plezier tot een goede, complete loper.

Neem voldoende tijd voor herstel van het lichaam
Heb je de marathon volbracht? Chapeau, een prestatie van formaat! Neem ruimschoots de tijd om te herstellen, is mijn advies. Ik las recent een onderzoek dat je testosteron na het lopen van een marathon tot enkele weken 50% lager is. Dit beperkt je bedactiviteit tot lekker veel uitslapen!

Carel Schott

tips voor de marathonloper