Home » Maak jij al gebruik van het spring mechanism?

Maak jij al gebruik van het spring mechanism?

Hoe geweldig zou het zijn wanneer we sterke veren in onze onderbenen zouden hebben om daarmee superefficiënt te kunnen rennen? Denk maar eens aan de opkomst van de blade runners in de atletiekwereld. Atleten die een of beide onderbenen missen, zetten prachtige prestaties neer dankzij een verende kunststof blade in hun prothese. Hier is mijns inziens sprake van hightech in optima forma! Het goede nieuws is gelukkig dat je je onderbenen niet hoeft in te ruilen voor efficiënte blades. In jouw onderbenen bevinden zich namelijk van nature twee blades. Deze werken volgens het ‘spring mechanism’.  

Nieuwe inzichten op gebied van anatomie
In onze opleidingen, trainingen en cursussen benadrukken wij dat de klassieke anatomie is ingehaald door moderne en nieuwe inzichten. Vooral inzicht in de werking van ons fasciaal bindweefsel laat zien dat onze spieren veel complexer werken dan simpelweg samentrekken en ontspannen. Onze spieren en botten hangen als het ware in een soort matrix die onze spieren, kapsels, banden en botten met elkaar verbindt en tegelijkertijd van elkaar scheidt. Dit fasciale bindweefsel is communicatief vaardig en speelt een belangrijke rol in de waarneming van onszelf, de spanning in onze spieren en een juiste afstemming van bewegingen. Dit zijn slechts een paar functies van deze intrigerende structuur. Het fasciale bindweefsel is bijvoorbeeld ook in staat om energie op te slaan wanneer het onder trek- of drukspanning komt. Dit noemen wij het tension – compression model.

Verende functie van het onderbeen
Een bijzondere rol hierin is weggelegd voor het onderbeen die bestaat uit een voet, scheenbeen en kuitbeen. Deze benige structuren zijn als het ware ingepakt in fasciaal bindweefsel. Wanneer je rent en landt op de middenvoet, maakt onze voet van nature een snelle en lichte pronatie. Tijdens deze pronatie laadt het onderbeen elastische energie op, net zoals een veer doet. Door de pronatie torderen het kuitbeen en scheenbeen lichtjes en wordt energie opgeladen in de fasciale membraan die beiden verbindt. Deze energie wordt teruggegeven aan de spieren tijdens de afzet na een landing. Je eigen onderbenen werken dus gedeeltelijk als een veer.

Bijzonder fenomeen Spring Mechanism
James Stoxen is een Amerikaans orthopeed die dit fenomeen voor het eerst beschreef en veel onderzoek hiernaar heeft verricht. Hij noemde dit mechanisme het ‘spring mechanism’. Vanuit zijn optiek is pronatie tijdens het landen functioneel. Japans onderzoek onder Keniaanse marathonlopers liet zien dat deze topatleten tot 85% energy refund pakten uit dit spring mechanism. Ik vind het dan ook bijzonder dat veel ondersteunend schoeisel ervoor zorgt om de pronatie tot 0% te reduceren. Alsof je voet een zwak onderdeel van je lichaam is dat optimaal gestabiliseerd en beschermd moet worden.

Gun je voeten zo nu en dan wat meer vrijheid en maak gebruik van jouw spring mechanism. Deze mooie maanden lenen zich hier uitstekend voor! Doe zo nu en dan tijdens het trainen even de schoenen uit op een glad grasveld. Je wordt er sterker van en je coördinatie en stabiliteit verbeteren aanzienlijk. Doe het wel rustig aan, want één zwaluw maakt nog geen zomer!

Carel Schott

X