Nieuw licht op lyme: Wat je nog niet wist!
Speciaal voor gezondheidsprofessionals organiseerde Bonusan in de landelijke “Week van de teek” een seminar over de ziekte van Lyme. Dr. Leo Pruimboom presenteerde enkele fascinerende inzichten waarmee we in de gezondheidspraktijk ons voordeel kunnen doen. Met meer dan 350 professionals waren wij aanwezig tijdens een seminar.
Wat is het?
De ziekte van Lyme, ook wel borreliose genoemd, wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia en zijn diverse ondersoorten. Borrelia wordt doorgegeven door teken, een bekende vector voor pathogenen en parasieten van mensen. De teek houdt zich bij voorkeur op in lage delen van vochtige bossen op de uiteinden van grassen en bladeren. Door contact tijdens bijvoorbeeld het langslopen kan de teek hechten aan mens of dier. Zo kan hij aan zijn bloedmaal te komen en geeft zo Borrelia door aan een nieuwe gastheer.
Toename ziektegevallen
Tegenwoordig neemt de ziekte van Lyme ieder jaar met 350.000 gevallen toe: De verwachting is dat de toename zal verviervoudigen. Daarmee is het één van de grotere epidemieën in de geschiedenis van de mensheid, aldus Leo Pruimboom. Ook het aantal gevonden soorten van Borrelia neemt drastisch toe. Tien jaar geleden waren er nog maar drie geïdentificeerd, nu 16 verschillende soorten. In Japan zijn dit niet dezelfde als in Europa, of in Midden-Amerika. De oervorm is Borrelia burgdorferi. Dit is de bacterie met de snelste mutatiecapaciteit van alle bekende soorten.
Bijzonder en moeilijk te vinden
Borrelia blijkt bijzonder. Het is een spirocheet, een bacterie met een unieke kurkentrekker-vorm. Daarmee haakt hij zich als een boor in de weefselbarrières vast en verdwijnt daarin. Bovendien is het de snelste bacterie ter wereld; zijn snelheid stelt hem in staat om te ontsnappen aan onze immuuncellen. Door zijn vermogen om zich te verstoppen komt hij in diagnostische middelen ook niet snel tot uiting, hoewel in het lichaam wel degelijk schade ontstaat.
Niet herkend door immuunsysteem
Borrelia is anders qua vorm dan bacteriën zoals malaria en E.coli. Borrelia heeft geen enkel gen om zijn eigen nucleotiden, aminozuren, vetzuren of cofactoren voor enzymen te produceren. Het gebruikt ons systeem om zichzelf voort te planten. Het heeft niet de mogelijkheid om weefselbarrières af te breken. Het activeert de proteases-barrière-afbrekende enzymen van de mens – om barrières af te breken. Daarop reageert het immuunsysteem met een ontstekingsreactie. Zo brengt het menselijk lichaam “zichzelf” schade toe.
Hoe de bacterie zichzelf verstopt
Borrelia heeft nog een unieke strategie om aan het immuunsysteem te ontkomen: door tijdens het drillen in de weefsels aards cholesterol (cholesterol van dierlijke oorsprong) los te laten. Het immuunsysteem richt zich op dit aardse cholesterol terwijl Borrelia rustig verder de weefsels infiltreert.
De spirocheet is ook sneller dan de snelste neutrofiel. Hij kan ook stationair ‘bewegen’, maar stationair zijn ze kwetsbaar. Vooral in de eerste twee weken na besmetting is hij kwetsbaar, omdat hij nog niet alle belangrijke stoffen en transporters gemaakt heeft.
De integrale behandeling van Lyme
Vancomycine maakt Borrelia stationair. Maar dit mag niet, om resistentie van MRSA tegen te houden. Acuut geven van een antibioticum is op korte termijn wel het beste advies. Daarnaast staan ons volgens Leo nog diverse andere strategieën ter beschikking om Lyme aan te pakken. Eén van deze strategieën is rust en ontspanning opzoeken. “Rust haalt de snelheid uit de spirocheet. Men moet dus niet alleen chemisch, maar ook mechanisch denken.”
Andere manieren om Borrelia aan te pakken, zijn:
- Toediening van vetzuren als olijfolie en kokosolie. Deze hechten zich aan Borrelia, waardoor hij zwaarder en dus langzamer wordt.
- Ook een ketogeen dieet kan helpen. Ketogene diëten zijn rijk aan vetzuren en arm aan glucose. Zonder glucose kan Borrelia niet bewegen; uit ketonlichaampjes haalt hij geen energie.
- Het is belangrijk te beseffen dat de schade die Borrelia veroorzaakt, in werkelijkheid veroorzaakt wordt door het immuunsysteem. Dit moet dus tot rust worden gebracht. Onder andere Curcuma longa en groene thee brengen het immuunsysteem tot rust vanwege hun werking op TNF-alfa.
- Oregano en resveratrol kunnen in de stationaire fase van Borrelia zijn membraan gevoeliger en zijn boor zachter maken, waardoor hij eenvoudiger kan worden afgebroken en de boor niet meer zo gemakkelijk kan infiltreren in weefsels.
- Borrelia maakt biofilms, die kunnen mogelijk worden afgebroken met NAC, hoewel dit niet is aangetoond bij Borrelia, maar wel bij andere biofilms.
- Lactoferrine is cytotoxisch voor Borrelia.
- Cholesterol uit mariene bronnen heeft een andere vorm dan aards cholesterol en ontneemt Borrelia één van zijn belangrijke strategieën waarmee hij het immuunsysteem om de tuin leidt. Veel zeevoedsel eten is dus het devies.
- Gefermenteerd voedsel eten zorgt voor meer melkzuur, zodat Borrelia dat zelf niet meer kwijt kan en dus niet goed kan stofwisselen.
- Zink gebruiken om opname van mangaan te remmen. Borrelia heeft mangaan nodig om te prolifereren, bij andere bacteriën is dat ijzer. Zonder mangaan verspreidt Borrelia zich niet.
Een laatste tip van Leo om de opname van mangaan te remmen: acht keer per dag, twee minuten lang in een plastic zakje ademen. Dit noemt hij intermittent hypercapnia en verhoogt het CO2-gehalte waardoor de metaaltransporter van Borrelia niet kan functioneren. Maar: het eigen immuunsysteem heeft wel mangaan nodig om goed te kunnen werken. Hoe gaat men daarmee om?
Gelijktijdig mangaan suppleren, aldus Leo. Op deze manier schijnt Borrelia geen, en het immuunsysteem tóch genoeg mangaan te krijgen. Naar dit boeiende fenomeen doet Leo Pruimboom op dit moment onderzoek.
En bij al deze wetenschap blijft het advies om regelmatig en zorgvuldig te inspecteren en zo nodig zorgvuldig verwijderen van de teek een must!
En natuurlijk hoeven we je niet te vertellen hoe belangrijk het is om deze informatie zoveel mogelijk te delen. Maak daar gebruik van!