Home » Vegatariër of veganist? Respect, maar pas ook op

Vegatariër of veganist? Respect, maar pas ook op

Steeds vaker hoor ik in mijn omgeving dat mensen besluiten om vegetariër te worden of zelfs een veganistische leefstijl gaan volgen. Het is in de eerste plaats een bewonderenswaardige beslissing. Het getuigt van maatschappelijk bewustzijn en er is oog voor dierenleed. Desondanks zitten er enige haken en ogen aan een vleesloos bestaan.

Zelf ben ik zo’n 17 jaar als vegetariër door het leven gegaan. Ruim 6 jaar geleden ben ik toch weer teruggeschakeld naar een leefwijze met vlees en vis. Ik kan me de luxe permitteren om goed biologisch vlees te kopen bij een echte vleesboerderij waar de dieren een goed leven hebben gehad en met respect worden behandeld en geslacht. In een jaar kwam ik ongeveer 8 kilo in spiermassa aan. Mede doordat ik, naast het eten van vlees en vis, ook weer was gestart met krachttraining en een periode van marathonlopen vaarwel had gezegd.

Juiste kennis over voeding is essentieel
Mensen zijn zoogdieren. We zijn alleseters. We hebben het gebit, darmstelsel en enzymhuishouding van een omnivoor. Wanneer je alle dierlijke eiwitten uit je menu weglaat, vraagt dit de nodige kennis van je over voeding en creativiteit. Vooral intensief sporten en een tekort aan hoogwaardige eiwitten gaan moeilijk samen. Het lichaam herstelt minder, de kwaliteit van spieren kan afnemen en de concentratie van essentiële bloedeiwitten is bij veganisten beduidend minder goed op orde. Veganisten hebben bijvoorbeeld snel tekorten aan belangrijke voedingsstoffen zoals B12, ijzer, zwavelhoudende aminozuren en creatine. Daarnaast kan er sprake zijn van spierafbraak, kunnen cognitieve functies achteruitgaan, is de lever minder goed in staat tot detoxen en komt bloedarmoede met vermoeidheid vaker voor. Ook hebben kinderen van veganisten vaker een groeiachterstand.

Vlees onterecht gezien als ongezonde voeding
Regelmatig wordt er gediscussieerd over een dergelijke leefstijl. Vaak eindigen deze in een welles – nietes debat en met regelmaat worden de meest vreemde argumenten gebruikt om het eigen gelijk te onderbouwen. Hoe ver ga je in een gesprek met misinformatie? Een voorbeeld is de opmerking dat vlees rot in je lichaam en slecht voedzaam zou zijn. Waarom denk je dat een koe vier magen heeft en een leeuw slechts 1 keer per vier dagen eet? Juist omdat plantaardig voedsel lastig te verteren is en vlees ontzettend voedzaam is!

Ik respecteer de levensvisie van vegetariërs en veganisten, maar benadruk wel om hierbij goed aan jezelf te blijven denken. Is het voorkomen van dierenleed je motivatie? Denk dan ook eens aan biologisch vlees. Ga niet zomaar uit jezelf ineens op de vegetarische of veganistische toer. De nodige vleesvervangers zijn van een discutabele kwaliteit en bevatten veel koolhydraten. Laat je daarom adviseren door een goede voedingsdeskundige, zodat je zeker weet dat je alle juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Coriene Lodder

X